La bulgari se poate: ideea Guvernului prin care protejează consumatorii de scumpirile la energie

de: Mădălina Bahrim
07 10. 2021

Criza energetică majoră care macină buzunarele europenilor în ultimele luni e întâmpinată cu măsuri la scară largă în Bulgaria.

Autoritățile de la Sofia au făcut scut în jurul firmelor mici și mijlocii (IMM-urilor), luând măsuri de urgență pentru ca impactul scumpirilor la facturi să nu afecteze afacerile.

Mediul de business e vital pentru orice economie, reprezentând principala sursă de venit a bugetului statului, iar bulgarii se pare că au înțeles foarte bine acest lucru, motiv pentru care vor ca antreprenorii locali să resimtă cât mai puțin șocul scumpirilor de pe piețele de energie.

Un exemplu pentru România

Bulgaria oferă un exemplu de forță și implicare tuturor țărilor din regiune, luând măsuri active pentru protejarea afacerilor locale în fața valului de scumpiri.

„Intenţionăm să schimbăm metodologia conform căreia furnizorii de ultimă instanţă calculează preţul electricităţii, astfel se va putea realiza o scădere”. Modificările vor intra în vigoare din noiembrie şi se vor aplica timp de trei luni, IMM-urile fiind încurajate să aleagă un trader de energie conform necesităţilor lor, susține președintele Autorității de reglementare a energiei din Bulgaria, Ivan Ivanov.

Dtorită măsurilor luate de autoritățile de la Sofia, se va aplica o reducere de 15-30 leva (8,9-17,7 dolari) a preţului oferit de furnizorii de ultimă instanţă, care sunt de obicei cu 50 până la 100 leva peste preţul pieţei, a adăugat oficialul bulgar.

„Guvernul interimar acţionează pentru a garanta accesul tuturor consumatorilor la electricitate, la cea mai bună gamă de preţuri posibilă din Uniunea Europeană”, le-a mai spus jurnaliştilor Ianev.

Între timp, piața energiei din regiune evoluează din ce în ce mai nefavorabil pentru buzunarele consumatorilor. „Creşterea actuală a preţurilor energiei în Europa este cu adevărat unică. Niciodată până acum preţurile nu au crescut atât de mult şi atât de repede”, sunt de părere analiştii de la Société Générale.

S-a ajuns la scumpiri atât de mari, încât și comisarii europeni se declară îngrijorați.

„Şocul preţurilor nu poate fi subestimat. Afectează cetăţenii noştri, în special gospodăriile vulnerabile, slăbeşte competitivitatea şi se adaugă presiunilor inflaţioniste”, consideră, la rândul său, comisarul european pentru energie, Kadri Simson.